Medeltidsveckan- där lajv och nutid samsas

Medeltidsveckan är en av Sveriges största händelser varje år och är ett av de bästa tillfällen att lajva som medeltidsperson. Det arrangeras på Gotland och i Visby varje år under vecka 32. Du förflyttas till år 1361 då Visby var en mäktig Hansastad. Medeltidsveckan har arrangerats sedan 1984 och har vuxit sig större för varje år. Biljetterna till färjan blir sålda långt i förväg och det gäller att vara ute i god tid om man vill ta chansen att lajva innanför ringmurarna. Medeltids-lajvarna bor i tältläger utanför ringmuren och du ser medeltida kläder hänga på tork och rök ringla ut från tälten. Det är absurt och roligt när medeltid krockar med den moderna tiden med bilarna som kör förbi.

Under medeltidsveckan pågår full kommers i området norr om Visbys botaniska trädgård. Det finns möjlighet att handla tidsenliga produkter, såsom smide, musikinstrument och pilbågar. Om dina medeltida trasor har blivit slitna kan du alltid köpa nya kläder. Vem vet, du kanske byter upp dig till ett högre samhällsstånd. Mellan marknadsstånden finns en plats där gycklare spelar och sjunger, där du kan sträcka ut dig på gräsmattan. Om du blir hungrig kan du köpa maträtter som tillagas över öppen eld. Knäckäpplen och rostade mandlar säljs i flera stånd. Matoset lägger sig som en dimma över marknadsplatsen och ringlar sin in i näsborrarna och gör medeltidsveckan inte bara till en fest för ögat utan även för gommen.

Kapitelhusgården lite längre bort är en medeltida restaurang där du verkligen färdas tillbaka i tiden. Maten, dukningen och underhållningen är medeltid och du kommer in i lajv-stämningen direkt. Under medeltidsveckan kan du bland annat se invigningsparaden, slaget vid Mästerby, tornerspelen, eldcirkus och musikkonserter.

En riktig lajvare stannar veckan ut på Gotland. Hur ofta har du chansen att bli en förhistorisk person i Sveriges största lajv i Visbys storslagna medeltidsmiljö? När du blir trött drar du dig bara tillbaka till din boplats och drömmer medeltida drömmar. Det blir ett äventyr du sent glömmer.