Ta kontroll över en hel värld

Om du håller i ett lajv är det du som styr hela världen. Du bestämmer reglerna och hur världen ska se ut, sedan är det upp till spelarna att tolka reglerna och ha kul. Det är underhållande att få vara den som har absolut kontroll över karaktärerna och världen. Men det går inte att spela lajv jämt. Var mer kan vi hitta den här typen av spel?

ManagerZone

Det här spelet är helt online och du kan välja mellan fotboll eller hockey. Du behöver inte spela matcherna i det här spelet, för sånt kan du vända dig till FIFA- eller NHL-spelen. Här är du lagets manager och den som styr allting upptill själva matchen. Du väljer spelare, deras kläder, vilken position de ska ha på planen och vad varje spelare ska träna på för att öka sina stats. Det här är som att få se hur fotboll eller hockey går till backstage och det är du som styr om ditt lag kvalar in i de högra ligorna eller inte.

SimCity

Om du inte känner dig nöjd med ett helt lag kan du styra och utveckla en hel stad. SimCity finns i många upplagor vid det här laget, det har trots allt funnits på marknaden sedan 1989. Du agerar borgmästare över staden och du ska se till att alla i staden trivs, att de har någonstans att bo, att polis och brandkår fungerar, att ingen svälter och så vidare. Det finns också upplagor där du ska klara specifika mål. I SimCity San Francisco ska du bygga upp staden efter en förödande jordbävning eller i SimCity Detroit där du ska försöka minska brottsligheten.